Αφιερώματα

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ενημέρωση: 12-02-2019 23:14

 

Το αφιέρωμα «Νέοι και εργασία - Γυναίκες και εργασία» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.


Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.


 

Ημέρα: Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019

Ώρα: 19:00

Χώρος: Αίθουσα «Ν. Εγγονόπουλος» (Πάρκο Μ. Θεοδωράκης, Πλαταιών & Υμηττού, Βριλήσσια)

Συνεργασία: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ «Cine Δράση»

Πληροφορίες: 6974371054 

 


Νέοι και εργασία - γυναίκες και εργασία

 

Στόχος της δράσης είναι η προσέγγιση των θεατών –μέσα από τα κινούμενα σχέδια– με σύνθετα κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα, που σχετίζονται με τη σημερινή κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Ο αναστοχασμός γύρω από τις σχέσεις των νέων με την εργασία, και των γυναικών με την εργασία είναι ο βασικός στόχος.

Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα δελεαστικό, διότι τα κινούμενα σχέδια και –κυρίως– οι μικρού μήκους ταινίες είναι από τη φύση τους απαλλαγμένα από τους αυστηρούς επιστημονικούς προσδιορισμούς των όρων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπεισέρχονται σε πιο σύνθετες προσεγγίσεις και μάλιστα με τρόπο δημιουργικό, καθώς η πυκνότητα του νοήματος συνυπάρχει με την καλλιτεχνική απόλαυση. Εδώ οι καλλιτέχνες δεν ασχολούνται μόνο με λεπτομέρειες όπως: ύψος των αμοιβών, τα επαγγελματικά καθήκοντα, την αδήλωτη εργασία για τα παιδιά ή τις γυναίκες αλλά βοηθούν τους θεατές να εξοικειωθούν με την εργασία ως φαινόμενο που δεν αφορά μόνο τον άνθρωπο αλλά συναντάται σε ολόκληρη τον κύκλο της ζωής και τις φύσης. Τα ζώα ή τα φυτά εργάζονται πολύ σκληρά και ακαταπόνητα για να καταφέρουν να επιβιώσουν. Επίσης οι ηλικιωμένοι μπορεί να μην έχουν σταθερό ωράριο αλλά απασχολούνται ανελλιπώς με τα παιδιά στο πλαίσιο της οικογένειας.

Ο μικρός ήρωας στο παραμύθι μπορεί να μην γνωρίζει για την κατοχύρωση των επαγγελματικών του δικαιωμάτων, ανυπομονεί όμως να φύγει από τη βία του πολέμου και σαν πουλί να κερδίσει την ελευθερία του, έστω και μακριά από την εστία του. Οι μητέρες εργάζονται συνεχώς και χωρίς καμία ανάγκη αναγνώρισης τους θλίβει όμως η καταστροφή του οικιστικού τους χώρου, η παντελής έλλειψη αγαθών και η ανασφάλεια για το μέλλον των παιδιών τους. Οι μουσικοί δεν είναι πάντα εργαζόμενοι με την κλασική έννοια του όρου αλλά η ενασχόλησή τους με την τέχνη τους είναι διαρκής, συστηματική και τους οδηγεί όλο και πιο κοντά στην πολιτιστική επικοινωνία με τους άλλους. H γυναίκα ως εργαζόμενη, η μητέρα ως καθημερινά απασχολούμενη, η μητέρα ως βάση της οικογενειακής συνοχής. Το παιδί και η ελευθερία ως επιθυμία, το παιδί και η σχέση με τη φύση, το παιδί και η σχέση με την οικογένεια, το παιδί και η εργασία ως αναπόσπαστο κομμάτι της αξιοπρέπειας και του σεβασμού του Άλλου αλλά και του εαυτού. Το παραμύθι ως αφετηρία για το όνειρο και τη φυγή από μια πραγματικότητα γεμάτη προβλήματα. Βασικές παράμετροι του αφιερώματος είναι η επισήμανση –κυρίως στις σχολές– ότι οι γυναίκες σκηνοθέτες, άρα και η εργασία που μας ενδιαφέρει ως έννοια αποδεικνύονται στον τομέα των μικρού μήκους ταινιών, κυρίως στον χώρο των κινούμενων σχεδίων, ως βασικός παράγων δημιουργίας σπουδαστικών αλλά και επαγγελματικών ταινιών είτε ως σκηνοθέτες είτε σε μια από τις υπόλοιπες ειδικότητες. Η παραπάνω διαπίστωση αναδεικνύει την εργασία των γυναικών σε εξειδικευμένα αντικείμενα, βασικό παράγοντα της ανάπτυξης του είδους, γεγονός που αναγνωρίζουν τα κρατικά ινστιτούτα κινηματογράφου αλλά οι ιδιώτες παραγωγοί.

Στις συγκεκριμένες ταινίες του αφιερώματος ενσωματώνονται ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κινούμενων σχεδίων που ανταποκρίνονται στην προτεινόμενη θεματική. Η εργασία ως βάση της δημιουργίας στα κινούμενα σχέδια πέρα από τη συστηματική ενασχόληση επί πολύ χρόνο για την ολοκλήρωση μιας ακόμα και πολύ μικρής ταινίας, γίνεται σε πλαίσιο συνεργασίας πολλών ειδικοτήτων και είναι αποτέλεσμα συλλογικών αποφάσεων της καλλιτεχνικής ομάδας που τη σχεδιάζει και την πραγματοποιεί. Αυτή η διαδικασία καθιστά τους εργαζόμενους στα κινούμενα σχέδια ειδική περίπτωση συνύπαρξης ατόμων προερχόμενων από διαφορετικά μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά με κοινό στόχο την έκφραση ενός νοήματος μέσα από ένα καλλιτεχνικό προϊόν. Η εργασία των συμμετεχόντων είτε είναι εθελοντική είτε είναι σε επίπεδο σπουδαστικών υποχρεώσεων είτε σε επίπεδο μοναχικής προσωπικής έκφρασης φέρει όλα τα χαρακτηριστικά μιας συνεπούς επαγγελματικής ενασχόλησης, καθώς εμπεριέχει πολύ συγκεκριμένη εξειδίκευση, ειδικές γνώσεις τεχνολογίας και συστηματική ενασχόληση επί μεγάλο διάστημα σε κώδικες μιας σύνθετης γλώσσας επικοινωνίας. Ένας από τους στόχους του αφιερώματος είναι να γίνει κατανοητό από τους αποδέκτες ό,τι η εργασία που εμπεριέχουν οι ταινίες που θα παρακολουθήσουν είναι ενσωματωμένη στο τελικό αποτέλεσμα μέσα από δρόμους πολυδαίδαλους που αλληλοεξαρτώνται μεταξύ τους με τελικό σκοπό τη δική τους συμμετοχική παρουσία, που ολοκληρώνει το εγχείρημα, μιας και για τους περισσότερους νέους δημιουργούς το αποτέλεσμα της δουλειάς τους δεν είναι η οικονομική αμοιβή άλλα η αναγνώριση του εν δυνάμει ταλέντου τους, ευελπιστώντας στη μετάδοση των προβληματισμών που υπήρξαν η αφορμή για την πραγματοποίηση της ταινίας. Η μελλοντική επαγγελματική αναγνώριση θα εμπεριέχει στοιχεία από αυτές τις πρώτες απόπειρες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες ταινίες έχουν νέους ως σκηνοθέτες και πολλές έχουν γυναίκες, δείγμα μιας πραγματικότητας που συνήθως δεν επισημαίνεται από την πολιτιστική βιομηχανία των κινούμενων σχεδίων. Οι μικρού μήκους ταινίες είναι η καλύτερη ευκαιρία για τις νέες σπουδάστριες παγκοσμίως για να αναδείξουν τη θεματική που της απασχολεί μέσα από ταινίες. Οι σχέσεις με τα παιδιά, την οικογένεια και το κοινωνικό περιβάλλον αναλύονται ελεύθερα χωρίς τους περιορισμούς των μεγάλων εταιριών που, πολλές φορές, αποσιωπούν συγκρούσεις και εντάσεις για να κερδίσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο κοινό παγκόσμια. Εδώ οι πολιτιστικές ιδιαιτερότητες απαριθμούνται και το παραμύθι γίνεται αφορμή για να εκφραστούν δυσκολίες και κίνδυνοι που προκύπτουν από γεγονότα, που ούτε οι γυναίκες ούτε τα παιδιά προκαλούν όπως ο πόλεμος, οι καταστροφή του περιβάλλοντος, η απώλεια αγαπημένων προσώπων, η ανάγκη για την ελευθερία.

 

Φιλοσοφία

Τα κινούμενα σχέδια μπορούν να οδηγήσουν σε αναστοχασμό αναφορικά με την εργασία των νέων και των γυναικών μέσα από μια ευρύτερη αντιμετώπιση των εννοιών. Πέρα από την εργασία ως αναγκαιότητα για την επιβίωση, διερευνάται η προσφορά ως αλληλέγγυα δράση, η γυναικεία δραστηριότητα εντός και εκτός της εστίας, η επίπονη και η συνεχής ενασχόληση των μουσικών για την ολοκλήρωση των καλλιτεχνικών τους επιδιώξεων.

- Ο χώρος ως αποτέλεσμα νοητικής επεξεργασίας επαναπροσδιορίζει τη σχέση των γυναικών και των νέων με την εργασία καθώς πολλοί αναγκάζονται να απασχοληθούν μακριά από τον τόπο που γεννήθηκαν. Οι πόλεμοι  και οι καταστροφές γίνονται αφορμές για τη διατήρηση της μνήμης μέσα από λεπτομερειακή ανάλυση των αιτίων που γυναίκες και νέοι αναγκάζονται να εργάζονται μακριά από την γενέθλια γη.

- Οι φιγούρες που δημιουργούνται για να αποτυπώσουν συγκεκριμένους χαρακτήρες όπως: η μητέρα, οι νέοι την περίοδο της ενηλικίωσής τους είναι μοναδικές και ανεπανάληπτες, καθώς μεταμορφώνουν απλά σκίτσα, κούκλες, ψηφιακές δημιουργίες σε ολοκληρωμένους ήρωες - φορείς συναισθημάτων, πολιτιστικών συμπεριφορών και νοημάτων, που σε άλλες περιπτώσεις χρειάστηκαν αιώνες για να περιγραφούν μέσα από ανάλογες θεωρητικές προσεγγίσεις.

Η δημιουργικότητα αποτελεί βασικό στοιχείο της δράσης καθώς οι μεν προβολές στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση στις βασικές έννοιες και την καλλιτεχνική διαπαιδαγώγηση των νέων θεατών, τα δε εργαστήρια στη συλλογική βελτίωση των δεξιοτήτων και των γνώσεών τους σε θέματα κινούμενων σχεδίων ως μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Στόχος όλων των παραπάνω είναι η ενδυνάμωση της κριτικής σκέψης σε ζητήματα εργασίας των νέων και των γυναικών. Η σχέση του θεατή είναι προνομιακή, καθώς από την ίδια τους τη φύση τα κινούμενα σχέδια μεταφέρουν τα νοήματα με άμεσο και ευχάριστο τρόπο. Η ύπαρξη πολυφωνικής εκπροσώπησης χωρών, σχολών και καλλιτεχνών διευρύνει και εμπλουτίζει το φάσμα των εννοιών και συμβάλλει στην συνειδητοποίηση των πολιτιστικών συμπεριφορών.

  

Οι ταινίες:

 

01. WORKIN’ PROGRESS, 4’ 20’’

Γαλλία 2004

Σκηνοθεσία: Gabriel Garcia, Ben Fligans, Benjamin Flinois, Geordie Vandendaele

Σενάριο: Gabriel Garcia, Ben Fligans, Benjamin Flinois, Geordie Vandendaele

Animation: Gabriel Garcia, Benjamin Fligans, Geordie Vandendaele, Benjamin Flinois

Τεχνική: 2D & 3D Computer animation

Μουσική: Glenn Miller “Over There”

Παραγωγή: SUPINFOCOM Group, RUBIKA - L'École des Talents de la Création

Διάλογοι: Όχι

 

Οι καλοί εργάτες δεν εργάζονται ποτέ μόνοι τους. Με τον αριθμό έρχεται ηαποτελεσματικότητα... μέχρι να σπάσει η γραμμήπαραγωγής! Ένα αστικό σκηνικό με φρενήρη μουσική.

 

 

02. SAM’S DREAM / Le Rêve de Sam, 7’ 18’’

Γαλλία 2018

Σκηνοθεσία: Nolwenn Roberts

Σενάριο: Nolwenn Roberts

Animation: Nolwenn Roberts

Τεχνική: Ζωγραφική

Μουσική: Erwann Chadon

Παραγωγή: Barbara Scheerrer

Διάλογοι: Όχι

 

Ένα ηλιόλουστο πρωινό της άνοιξης, ο Σαμ, ένα μικρό ποντίκι, αποφασίζει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, ένα τρελό όνειρο: να πετάξει με τα χελιδόνια. Για να τα καταφέρει πρέπει να εργαστεί σκληρά, υπερβαίνοντας τους νόμους της βαρύτητας και την έλλειψη κατανόησης από τα άλλα ζώα.

 

 

03. RED & THE KINGDOM OF SOUND, 18’ 13’’

Ηνωμένο Βασίλειο 2018

Σκηνοθεσία: Phil Gomm

Σενάριο: Phil Gomm

Animation: Phil Gomm

Τεχνική: 3D Computer animation

Μουσική: Benjamin Britten “The Young Person's Guide To The Orchestra”

Παραγωγή: Phil Gomm, Denise Harmer

Διάλογοι: Όχι

 

Στη μικρού μήκους ταινία animation «Το Κόκκινο και το Βασίλειο του Ήχου», παρακολουθούμε μια κόκκινη νότα, να εισέρχεται και να εξερευνά τον κόσμο της Μουσικής. Χρησιμοποιώντας τη σύνθεση The Young Person's Guide to the Orchestra του Benjamin Britten, ο συγγραφέας / σκηνοθέτης Phil Gomm δημιουργεί έναν ζωντανό και παιχνιδιάρικο οπτικοακουστικό σύμπαν, που τιμά την κλασική μουσική και τα συναισθήματα που αυτή μεταδίδει.

 

 

04. ABOVE ALL / Par dessus tout, 10’

Γαλλία 2017

Σκηνοθεσία: Lisa Klemenz

Σενάριο: Lisa Klemenz

Animation: Lisa Klemenz

Τεχνική: Ζωγραφική σε γυαλί

Μουσική: Tomas Jiménez

Executive Producer: Luc Camilli

Φωνές: Natacha Fabry, Lisa Klemenz

Διάλογοι: Όχι

 

Ένα αρχιπέλαγος. Δύο νησιά. Μια αφύπνιση για πτήση. Δύο αντίθετες προσωπικότητες και η εμπειρία τους. Δύο νεαρέςγυναίκεςτη στιγμή του μεγάλου άλματος.

 

 

05. TRAP, 12’

Νέα Ζηλανδία 2017

Σκηνοθεσία: Paul James

Σενάριο: Kahra Scott-James

Animation: Nischal Pokhrel, Alfredo Luzardo, Jorda Hipollite, Robin Wilson-Davey, Joe Hutton, Paul James

Τεχνική: 3D computer animation

Μουσική: Mike Newport

Παραγωγή: Tony Leslie

Διάλογοι: Αγγλικοί με ελληνικούς υπότιτλους

 

Ένα κορίτσι αγωνίζεται για να συνειδητοποιήσει το πού ανήκει. Ο Paul James ζωντανεύει την ιστορία της μητέρας του με κινούμενα σχέδια, εμπνευσμένα από το έργο δύο ντόπιων Νεοζηλανδών καλλιτεχνών: του Michael Smithers και της Rita Angus.



Gallery:

Επιστροφή

Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!