Νέα
Τα βραβεία του Ελληνικού Διαγωνιστικού (Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine-Δράση)
Ενημέρωση: 20-03-2019 17:07Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαρτίου στα Βριλήσσια μέρος των δραστηριοτήτων του 14ου Athens AnimFest, Συγκεκριμένα το Σάββατο προβλήθηκαν οι ταινίες του ειδικού αφιερώματος «Νέοι και εργασία» και οι ταινίες του Ελληνικού Διαγωνιστικού. Στις ελληνικές ταινίες που προβλήθηκαν δόθηκαν τα Βραβεία της Κριτικής Επιτροπής και το Βραβείο Κοινού.
Η κριτική επιτροπή αποτελούμενοι από τους Μπάμπη Δαμουλιάνο Ευαγγελάτο, Βάλια Παπαπαναγοπούλου και Αγγελική Σκρεμμύδα μετά την συνεδρίαση της απένειμε ομόφωνα τις εξής διακρίσεις.
1ο Βραβείο στην ταινία Tokei Maru, του Νάσου Σαμολαδά.
Πρόκειται για μια άγνωστη ιστορία που συνέβη στη διάρκεια της καταστροφής της Σμύρνης το 1922. Ο πλοίαρχος του γιαπωνέζικου πλοίου Tokei Maru διατάσσεται από τον Τούρκο διοικητή να αποβιβάσει από το πλοίο του τους εκατοντάδες Έλληνες που έχουν βρει εκεί καταφύγιο Και αρνείται αποφασιστικά. Δεν είναι τόσο η ανάμνηση μιας δραματικής στιγμής της ιστορίας του λαού μας όσο η στάση του πλοιάρχου να αρνηθεί να υπακούσει σε μια απάνθρωπη διαταγή παρά το γεγονός ότι η κρισιμότητα της στιγμής εγκυμονούσε κινδύνους για τον ίδιο και το πλήρωμα. Βραβεύτηκε η ανυπακοή σε μια απάνθρωπη διαταγή.
2ο Βραβείο στην ταινία Ο κόσμος πάνω από την θάλασσα (The world above the sea) του Κώστα Δίγκα
Το φιλμ μιλάει για τον άσχημο και υπερφίαλο τρόπο με τον οποίο ο «ηλίθιος» κόσμος των ανθρώπων αντιμετωπίζει το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο, στην συγκεκριμένη περίπτωση ένα ασήμαντο ψαράκι, μια «σαλιάρα». Στην ιστορία του ψαριού η επιτροπή είδε μια μεταφορά που οδηγεί καταδίκη του ρατσισμού, της υποτίμησης και της περιφρόνησης του άλλου.
3ο Βραβείο στην ταινία OOFFEE του Αλέξανδρου Βουνάτσου
Το φιλμ αποτελεί καταδίκη στην επιβίωση της λογικής του Καιάδα στη σύγχρονη εποχή. Ένα παιδί γεννιέται με αναπηρία, στερείται τους γονείς του λόγω της εγκληματικότητας, γίνεται αντικείμενο παρενόχλησης από τους συμμαθητές του στο ορφανοτροφείο, αλλά παρόλα αυτά επιβιώνει, καταφέρνει να σταθεί στα πόδια αλλά και πάλι η έλλειψη επιλογών είναι υπαρκτή και μόνιμη. Το φιλμ επαναφέρει στη μνήμη σκηνές από τους Μοντέρνους Καιρούς του Τσάρλι Τσάπλιν το φιλμ που έχει στο επίκεντρο την αλλοτρίωση του σύγχρονου ανθρώπου.
Εύφημος Μνεία στο έργο Η στιγμή The Moment του Γιάννη Στεφανάκι
Η επιτροπή, επίσης, απένειμε για την άρτια καλλιτεχνική απόδοση της αποστροφής του Νίκου Καζαντζάκη: «Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο· καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο· το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή».
Η επιτροπή επισημαίνει ότι η επιλογή της ήταν αρκετά δύσκολη καθότι και οι 16 διαγωνιζόμενες ταινίες ήταν άξιες βράβευσης . Τόσο η θεματολογία τους, όσο η σκηνοθεσία και η θαυμάσια τεχνική τους ήταν άρτιες. Άλλωστε ήταν γενική διαπίστωση ότι οι διαγωνιζόμενες ταινίες ήταν αισθητά πολύ υψηλότερου επιπέδου σε σχέση και με τις προηγούμενες χρονιές.
Τέλος το Βραβείο Κοινού για το Ελληνικό διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος απονεμήθηκε στο έργο Κ. Π. Καβάφης Η ΠΟΛΙΣ/ Όπου το Μάτι Μου Γυρίσω (C.P. Cavafy/ Wherever I Turn my eye) των Αρίσταρχου Παπαδανιήλ και Παναγιώτη Κουντουρά.
Επιστροφή