Καλωσόρισμα

Καλωσόρισμα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Animation Αθήνας (Athens Animfest), υποδέχεται φέτος περισσότερες - από ποτέ άλλοτε- ταινίες κινούμενων σχεδίων, μικρού και μεγάλου μήκους, από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, προσφέροντας στους λάτρεις του είδους μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν πρόσφατες δημιουργίες σπουδαίων καλλιτεχνών, αλλά και σπουδαστών της τέχνης του animation, που κομίζουν με το έργο τους τη φρεσκάδα και τις ανησυχίες της γενιάς τους.

 

Ο 21ος αιώνας αποθεώνει την εικόνα σε κάθε της εκδοχή: κινούμενη, στατική, ασπρόμαυρη, έγχρωμη, ψηφιακή αλλά και αναλογική. Η αποθέωση οφείλεται, σε έναν μεγάλο βαθμό, και στην καταιγιστική ανάπτυξη των νέων εργαλείων, που έδωσαν και δίνουν την ευκαιρία σε ένα όλο και πιο διευρυμένο κοινό να εκφραστεί άμεσα και χωρίς διαμεσολάβηση.

 

Τα νέα μέσα και οι σύγχρονοι τρόποι, έδωσαν νέα πνοή στην υπάρχουσα δυναμική των εικόνων. Η μίξη τους και ο συγκρητισμός δημιούργησαν νέα είδη, όπως για παράδειγμα τον Πειραματικό Κινηματογράφο και τη Video Art, που καταργούν τα στεγανά της φόρμας της 7ης Τέχνης και βγαίνουν απ' τη σκοτεινή αίθουσα, αναζητώντας το βλέμμα των θεατών.

 

Η θεματολογία των φετινών ταινιών καταπιάνεται με όλες τις εκφάνσεις του ανθρώπινου βίου, ενώ οι αισθητικές προτάσεις τους κινητοποιούν τον νου και την ψυχή.

 

Μια εικόνα, ένας χαρακτήρας, ένα αντικείμενο για να γίνει animation, δηλαδή να αποκτήσει ψυχή (από το λατινικό anima) χρειάζεται πρώτα να σχεδιαστεί είτε στο χαρτί, είτε με την ψηφιακή γραφίδα στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τη μαγεία αυτής της διαδικασίας: από τη σύλληψη μιας ιδέας μέχρι την αποτύπωσή της, επιχειρούν οι νέοι Έλληνες εικαστικοί, που μετέχουν στην έκθεση ANIMA MUNDI και επιχειρούν να διερευνήσουν τα όρια των καλλιτεχνικών ειδών, που εξακολουθούν και παραμένουν δυσδιάκριτα.

 

Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation Αθήνας, 70 χρόνια από την πρώτη ελληνική ταινία κινούμενων σχεδίων «Ο Ντούτσε Αφηγείται» του Σταμάτη Πολενάκη, συνεχίζει να αναζητά και να προβάλλει εκείνους τους Έλληνες δημιουργούς, που με το ταλέντο και το ανήσυχο πνεύμα τους διευρύνουν τα όρια της αισθητικής εμπειρίας ενός κορεσμένου –εν πολλοίς– βλέμματος, από την ατελεύτητη επέλαση των πάσης φύσεως εικόνων!

 

Η φετινή γιορτή των animation είναι εδώ και σας προσκαλεί να λάβετε μέρος...

 

Χρυσάνθη Σωτηροπούλου

Καλλιτεχνική Διευθύντρια