Αφιερώματα

ΑΓΓΕΛΟΣ ΡΟΥΒΑΣ: 70 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Ενημέρωση: 11-03-2015 19:46

Ένα web portal με τίτλο «Greek animation - 70 Years Anniversary» αφιερωμένο αποκλειστικά στις ελληνικές δημιουργίες κινουμένων σχεδίων, αναδεικνύει επιτεύγματα και κατακτήσεις, λάθη και παθογένειες, οδηγεί σε συμπεράσματα, οριοθετεί μια επέτειο και αναζητά όραμα για ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα.

Ο δημιουργός του, ο σκηνοθέτης Άγγελος Ρούβας καταθέτει τις δικές του προτάσεις για το ελληνικό animation και την πολυπόθητη πορεία του προς την παγκόσμια αγορά.

 

Άγγελος Ρούβας

Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος, concept artist και ιστορικός ερευνητής Άγγελος Ρούβας είναι ένας από τους πρωτοπόρους δημιουργούς κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε στην Αίγυπτο από Έλληνες γονείς και σπούδασε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ.

Στο ξεκίνημα της πορείας του συνεργάστηκε ως animator στη μεγάλου μήκους ταινία «An American Tail: Fievel Goes West», του γνωστού σκηνοθέτη και παραγωγού Steven Spielberg και της Universal Pictures στο Λονδίνο.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε ως σκηνοθέτης σε μερικές μεγάλες εγχώριες παραγωγές animation, όπως στην πρώτη ελληνική τηλεοπτική σειρά 13 ημίωρων επεισοδίων «Πανδώρα και Πλάτων - Τα Φραουλόπουλα» και στην ημίωρη αυτοτελή 3D animation ταινία «Το Ποντικάκι που Ήθελε να Αγγίξει ένα Αστέρι», σε σενάριο Ευγένιου Τριβιζά, με την οποία κατέκτησε 5 βραβεία σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.

Έχει επίσης συνεργαστεί επί μακρόν (20 έτη) με την εταιρεία παραγωγής «Magikon» σε διαφημιστικά σποτς και άλλες μικρής διάρκειας παραγωγές.

Είναι ο συγγραφέας του δίτομου ιστορικού εκδοτικού έργου 1.260 σελίδων «Ελληνικός Κινηματογράφος 1905-2005, Ιστορία - Φιλμογραφία - Βιογραφικά», Εκδ. Ελληνικά Γράμματα, και ο δημιουργός του web portal «Greek animation - 70 Years Anniversary: 1945-2015» GREEK ANIMATION

 

-------------------- 

Ο ΝΤΟΥΤΣΕ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ, 3’ 35’’

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Πολενάκης

Animation: Σταμάτης Πολενάκης

Τεχνική: Papier de coupe

Μουσική Διασκευή & Διεύθυνση Ορχήστρας: Α. Πόγγη, Μ. Πορτοκάλη

Έτος παραγωγής: 1945

 

Μια αντιφασιστική σάτιρα, όπου ο Ντούτσε αφηγείται τα κατορθώματά του, αλλά η πραγματικότητα, όπως εμφανίζεται στην οθόνη, τον διαψεύδει.

Είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων με την ιδιόμορφη τεχνική papier de coupe.

Ο Σταμάτης Πολενάκης έκανε τα σχέδια στη Σίφνο το 1942, στη διάρκεια της ιταλικής Κατοχής.

Τα γυρίσματα, όμως, στην τρυκέζα έγιναν το 1945, σε συνεργασία με τους Πρόδρομο Μεραβίδη και Παναγιώτη Παπαδούκα.

 

 

Στους Τίτλους Αρχής αναφέρεται:

Ἡ μικρὴ αὐτὴ ταινία τύπου «Μὶκυ-Μάους» εἶναι ἡ πρώτη τοῦ εἴδους της ποὺ γυρίσθηκε στὴν Ἑλλάδα.

Γι᾽αὐτὸ παρακαλοῦμεν τὸ Σεβαστὸν Κοινὸν νὰ κρίνη ἐπιεικῶς τὴν προσπάθειὰν μας αὐτήν.


Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

    Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Πρόσκληση Αφιερώματος
    Ενημέρωση: 16-03-2015 12:58 - Μέγεθος: 322 KB

    Επιστροφή