Αφιερώματα

ΗΜΕΡΙΔΑ: Animation και Περιβάλλον

Ενημέρωση: 08-03-2017 20:15

Το αφιέρωμα ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν στην
· ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας,
· βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Διά Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας,
· ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).


Η είσοδος στο παρόν αφιέρωμα είναι ελεύθερη για το κοινό και προσβάσιμη σε ΑμεΑ.

 

 

12ο ATHENS ANIMFEST 2017

Διήμερο Εκδηλώσεων 18 & 19 Μαρτίου 2017

Αιγίδα: Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Βριλησσίων

Συνεργασία: Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων «Cine Δράση»

Χώρος: Αίθουσα «Ν. Εγγονόπουλος», Πάρκο Μ. Θεοδωράκης (πρώην ΤΥΠΕΤ), Π. Μπακογιάννη 38-42, Βριλήσσια

Πληροφορίες: 6974371054

 

Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: Οπτικοακουστικά Μέσα και Εκπαίδευση: «Animation και Περιβάλλον»

Συνεργασία:

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας

Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών, Tμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ

Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Εργαστήριο Σχεδίασης Διαδραστικών Συστημάτων, Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 

09:30-10:00 Εγγραφές (Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής)

 

10:00-11:00 Α’ Συνεδρία

Προεδρεύουσα: Ευαγγελία Κούρτη, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας των Μέσων Επικοινωνίας, Εθνικό & Kαποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

10:00-10:15 Ελένη Μούρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΤΕΙ Αθηνών

10:15-10:30 Παναγιώτης Κυριακουλάκος, Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

10:30-10:35 Μιχάλης Αρφαράς, Καθηγητής, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας

10:35-11:00 Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

 

11:00-12:00 Β’ Συνεδρία

Προεδρεύουσα: Ευαγγελία Κούρτη, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας των Μέσων Επικοινωνίας, Εθνικό & Kαποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

11:00-11:15 Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πατρών

11:15-11:30 Σπύρος Παπαδόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

11:30-11:45 Ιωάννης Πεϊκίδης, ΕΤΕΠ, Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ

11:45-12:00 Παύλος Βαλσαμίδης, Αντιγόνη Παρούση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τ.Ε.Α.Π.Η.

 

12:00-12:30 Διάλειμμα

 

12:30-13:15 Προβολή ταινιών «Animation και Περιβάλλον»

13:15-14:00 Προβολή ταινιών animation από το μάθημα «Κινούμενα Σχέδια», Μεταπτυχιακό του ΤΕΑΠΗ 

14:00-14:30 Ερωτήσεις – Απαντήσεις – Συμπεράσματα

 

Εισηγητές – Εισηγήσεις

 

1. ΕΛΕΝΗ ΜΟΥΡΗ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΤΕΙ Αθηνών

- Συνεργασία του Τμήματος Γραφιστικής ΤΕΙ Αθήνας, μάθημα animation, με τoν Σύλλογο Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχελών», και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία. Εμπειρίες και αποτελέσματα μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

 

2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑΚΟΣ, Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

- Εκπαίδευση εκπαιδευτών στην ενσωμάτωση των κινουμένων σχεδίων στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες για το περιβάλλον: η εμπειρία του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

3. ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΦΑΡΑΣ, Εικαστικός, Animator, Καθηγητής, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας

- Για το μεταμοντέρνο animation.

 

4. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΗΛΙΓΑΔΗΣ, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

- Τρισδιάστατο περιβάλλον και αναπαράσταση με ηλεκτρονικό υπολογιστή.

 

5. ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πατρών

- Η χρήση του animation στην ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα περιβάλλοντος.

 

6. ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

- Σχεδιάζοντας σύγχρονα ψηφιακά περιβάλλοντα.

 

7. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΪΚΙΔΗΣ, ΕΤΕΠ, Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τενχολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ

- Η αισθητική του sound design στο animation.

 

8. ΠΑΥΛΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΡΟΥΣΗ

- Με αφορμή τις Καρυάτιδες: Μια συνεργατική παραγωγή (Οπτικοακουστικού Κειμένου) για ένα πολυσυζητημένο θέμα.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

 

1. ΕΛΕΝΗ ΜΟΥΡΗ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΤΕΙ Αθήνας, Τμήμα Γραφιστικής.

Animator – Γραφίστας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959 και σπούδασε Γραφιστική στο ΤΕΙ Αθήνας και Animation στο Milano. Μεταπτυχιακός και Διδακτορικός τίτλος σπουδών στο animation από το πανεπιστήμιο Novi Sad- Ακαδημία Kαλών Tεχνών Belgrade. Εργάστηκε από το 1978 – 1995 στα TV animated spots συνεργαζόμενη με διάφορες εταιρίες παραγωγής. Διδάσκει animation στο ΤΕΙ Αθήνας, Τμήμα Γραφιστικής από το 1986 σαν επιστημονικός συνεργάτης και από το 1994 σαν μέλος ΔΕΠ. Έχει συνεργαστεί με πολλά φεστιβάλ animation σαν κριτική επιτροπή, σαν εισηγήτρια και σαν οργανωτής εργαστηρίων. Έχει διδάξει στα πλαίσια του ERASMUS σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και έχει συνεργαστεί σε διεθνή πανεπιστημιακά προγράμματα δημιουργίας οπτικοακουστικού υλικού. Έχει συγγράψει το βιβλίο FRAME by FRAME (NEXUS PUBLICATIONS 2004 και 2009) ISBN: 960-8152-03-8.

 

2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑΚΟΣ, Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ο Παναγιώτης Κυριακουλάκος είναι Λέκτορας στο γνωστικό αντικείμενο Πληροφορική Κινηματογραφία και διδάσκει στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου τα μαθήματα: Πληροφορική Κινηματογραφία (Computer Animation), Παραστατική Κινηματογραφία (Animation), Ψηφιακές Μορφές Αφήγησης, Επιχειρηματικότητα, Πρακτική Άσκηση.

Είναι μέλος του εργαστηρίου Σχεδίασης Διαδραστικών Συστημάτων του ΤΜΣΠΣ και μαζί με άλλους πέντε διδάσκοντες από το ίδιο εργαστήριο επιβλέπουν ομάδες φοιτητών που υλοποιούν πρωτότυπα διαδραστικά έργα στο πλαίσιο του μαθήματος επιλογής Studio 7a.

Ο Π. Κυριακουλάκος έχει δραστηριοποιηθεί ως παραγωγός οπτικοακουστικών και διαδραστικών έργων. Η εκπαιδευτική και επαγγελματική του εμπειρία στις νέες τεχνολογίες οπτικοακουστικών μέσων εκτείνεται σε βάθος χρόνου (1986-σήμερα) τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία, όπου πραγματοποίησε τις διδακτορικές σπουδές του.

 

3. ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΦΑΡΑΣ, Εικαστικός, Animator, Καθηγητής, Ανωτάτης Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε στην Κρατική Ανωτάτη Σχολή Εικαστικών Τεχνών Braunschweig (Κάτω Σαξωνία, Γερμανία). Υπήρξε καθηγητής Ειδικών Μαθημάτων στο Ινστιτούτο Εικαστικών Τεχνών και Επιστήμης της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Hildesheim (Κάτω Σαξωνία, Γερμανία). Από το 2006 είναι Καθηγητής και διευθυντής του τομέα «Χαρακτική» στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Από το 1990 έχει παρουσιάσει το έργο του με ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε όλες τις διεθνείς μπιενάλε χαρακτικής, ενώ οι ταινίες πειραματικού κινηματογράφου (animation), που έχει δημιουργήσει τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν προβληθεί σε πολλά σχετικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

 

4. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΗΛΙΓΑΔΗΣ, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Γεννήθηκε στη Αθήνα το 1967. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. (1990-99) στα εργαστήρια ζωγραφικής Ν. Κεσσανλή και σκηνογραφία με τον Γ. Ζιάκα. Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ (1994-95) παρακολούθησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Σεβίλλης Ισπανίας τα εργαστήρια, ζωγραφικής, γλυπτικής, μοντέλο σε κίνηση και φωτογραφίας. Το διάστημα (2000-03) σπουδές στο μεταπτυχιακό της Α.Σ.Κ.Τ. ψηφιακές μορφές τέχνης. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε επιλεγμένους χώρους και φεστιβάλ τέχνης, έχει βραβευθεί με ένα διεθνές πρώτο βραβείο το 2004 Olympic Truce Through Painting (2004) Δαμασκός, Συρία. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, μουσεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει διεπιστημονική συνεργασία και έρευνα για τη δημιουργία τρισδιάστατη ταινίας στο Πλανητάριο (Ίδρυμα Ευγενίδου) στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας του (2004) και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και έρευνες. Δίδαξε από το (1998-2000) και (2003-2009) στο προπτυχιακό στην Α.Σ.Κ.Τ. Από το (2006) διδάσκει στο Ψ.Μ.Τ στην Α.Σ.Κ.Τ. και από το (2007) Τ.Ε.Ι. Αθήνας στο τμήμα Γραφιστικής. Το 2012 διορίστηκε στην βαθμίδα Επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

 

5. ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πατρών

Γεννήθηκε στην Ακράτα Αχαΐας. Είναι Διδάκτωρ του Tμήματος Πολιτικών Eπιστημών της Nομικής Aθηνών, και Πτυχιούχος Πολιτικών Eπιστημών και Δημοσίου Δικαίου της Nομικής Aθηνών. Στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών όπου είναι εκλεγμένη στον βαθμό της Επίκουρου Καθηγήτριας, έχει ως γνωστικό αντικείμενο διδασκαλίας την ιστορία και θεωρία του κινηματογράφου. Έχει γράψει τα βιβλία «Eλληνική κινηματογραφία 1965-1975, θεσμικό πλαίσιο, οικονομική κατάσταση», Eκδ. Θεμέλιο, Aθήνα 1989. «H διασπορά στον ελληνικό κινηματογράφο – επιδράσεις και επιρροές στη θεματολογική εξέλιξη των ταινιών της περιόδου 1945-1986», Eκδ. Θεμέλιο, Aθήνα 1995, «O Mεγαλέξαντρος σε κοντινό πλάνο», Eκδ. Θεμέλιο, Aθήνα 1995, και «Κινούμενα τοπία: Κινηματογραφικές αποτυπώσεις του ελληνικού χώρου», Εκδ. Μεταίχμιο 2001. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κινούμενων Σχεδίων, που οργανώνει το Athens Animfest, το Animation Marathon, και την ANIMART στους Δελφούς.

 

6. ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος είναι αρχιτέκτων, σκηνοθέτης, καθηγητής, του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης (ΕΠΕΟΤ). Ασχολείται ενεργά με τα οπτικοακουστικά μέσα στα πεδία των εικαστικών τεχνών και της αρχιτεκτονικής, διερευνώντας τη διεπαφή και την αλληεπίδραση του σύγχρονου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και των νέων τεχνολογιών. Έργο του έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις, φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, επιστημονικά συνέδρια και δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

 

7. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΪΚΙΔΗΣ, ΕΤΕΠ, Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τενχολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ

Ο Ιωάννης Πεϊκίδης σπούδασε Μουσικολογία στο Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Από το 2003 εργάζεται στο Εργαστήριο Μουσικής και Ακουστικής Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. Είναι ο πρωτεύων ηχολήπτης και υπεύθυνος του στούντιο ηχογραφήσεων του εργαστηρίου. Διδάσκει μαθήματα στα γνωστικά αντικείμενα της ηχοληψίας, μουσικής παραγωγής, sound design και μουσικής βιομηχανίας. Παράλληλα, έχοντας φτιάξει το πρώτο του home studio το 1988, έχει και καλλιτεχνική δημιουργία, δισκογραφημένη από το 1992.

 

08.α. ΠΑΥΛΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ, Εκπαιδευτικός- Σκηνοθέτης, ΜΑ

Ο Παύλος Βαλσαμίδης σπούδασε Παιδαγωγικά στο Τμήμα Εκπαίδευσης Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου. Έχει μεταπτυχιακό στην «Πολιτιστική Διαχείριση» από το Τμήμα Επικοινωνίας, Ενημέρωσης Μέσων και Πολιτισμού (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους και εξειδικεύεται σε θέματα Οπτικοακουστική Εκπαίδευσης.

 

β. ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΡΟΥΣΗ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών

Το αντικείμενό της είναι: Παιδαγωγική της Θεατρικής Έκφρασης. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού
Τμήματος Νηπιαγωγών του ΑΠΘ και έκανε μετεκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη σκηνοθεσία της μαριονέτας και διδακτορική διατριβή στο Θέατρο της Κούκλας, στη Θεατρική Ακαδημία της Σόφιας. Δούλεψε για δεκαπέντε χρόνια στο κουκλοθέατρο Αθηνών «Ο Μπαρμπα-Μυτούσης» και συμμετείχε με παραστάσεις σε διεθνή φεστιβάλ μαριονέτας. Οργάνωνε για πολλά χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ Μαριονέτας στην Ύδρα και διευθύνει την ομάδα κουκλοθέατρου «Το Γκρι Κουτί». Τιμήθηκε το 2006 με το διεθνές βραβείο “Michael Meschke”, για τη συμβολή της στην ανάπτυξη και ανανέωση της τέχνης του κουκλοθέατρου. 

 

09. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΥΡΤΗ, Καθηγήτρια κοινωνικής ψυχολογίας των μέσων επικοινωνίας
H Ευαγγελία Κούρτη είναι Καθηγήτρια κοινωνικής ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν σε θέματα μαζικής επικοινωνίας, στη σχέση των παιδιών με τα μέσα επικοινωνίας, στην εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας καθώς και σε θέματα διαμεσολαβημένης επικοινωνίας και τεχνολογίας.

 
10. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ, Αναπληρώτια Καθηγήτρια Μουσικής Τεχνολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδοστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

H Αναστασία Γεωργάκη είναι Αναπληρώτια Καθηγήτρια Μουσικής Τεχνολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας του ΤΜΣ. Σπούδασε Φυσική (Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ) και Μουσική (Ακκορντεόν, Θεωρητικά, Ελληνικό Ωδείο)  και συνέχισε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές της σπουδές της στο Παρίσι στο IRCAM/EHESS στη Μουσική και Μουσικολογία ου 20 αιώνα με έμφαση την Μουσική Πληροφορική όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή το 1998 με θέμα «αισθητικά και τεχνικά ζητήματα της Συνθετικής τραγουδιστής φωνής». Εχει δημοσιεύσει σειρά επιστημονικών άρθρων στα Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά με θέματα που αφορούν την ανάλυση/σύνθεση της τραγουδιστής φωνής, τη φυσική μοντελοποίηση οργάνων, την χρήση τεχνολογιών στην αρχαιομουσικολογική και βυζαντινομουσικολογική έρευνα, την μουσική τεχνολογία στην εκπαίδευση, την ακουστική οικολογία και την Ηλεκτρακουστική μουσική (Αδάμης, Λογοθέτης, Ξενάκης). Εχει επίσης διοργανώσει 8 διεθνή και Πανελλήνια συνέδρια και σεμινάρια απο το 1998 εως το 2015, μεταξύ των οποίων το Διπλό παγκόσμιο συνέδριο Μουσικής Πληροφορικής ICMC/SMC2014. Διδάσκει από το 2008 σε μεταπτυχαικά προγράμματα στην Ελλάδα (ΤΕΑΠΗ/ΜΜΕ) και Κύπρο (Εuropean University of Cyprus) στο πεδίο της μουσικής τεχνολογίας στην εκπαίδευση, και σε δύο
μεταπτυχιακά προγράμμα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.Eχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια, ΕυρωπαΪκά προγράμματα, έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού στο πλαίσιο Erasmus και έχει συνεργαστεί με πολλά διθενή Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια σε θέματα που άπτονται της έρευνας και χρήσης της τεχνολογίας στην μουσική δημιουργία, εκτέλεση, εκπαίδευση και μουσικολογία. Τέλος είναι ενεργός μουσικός (ακκορντεονίστα) και συντονίστρια του κουιντέτου Novitango.
www.anastasiageorgaki.gr
labmat.music.uoa.gr

 

--------------

 

Παρουσιάσεις έργων - προβολές ταινιών

 

α. Ηχοτοπία και Ετεροτοπία: Το ηλιοτρόπιο του Μέτωνα

Παρουσιάση: Αναστασία Γεωργάκη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΠΚΑ

 

Ένας περίπατος κατά την Εαρινή Ισημερία στο Αστεροσκοπείο με τους φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία αυτού του έργου. Αυτούσιοι αλλά και επεξεργασμένοι ήχοι της φύσης, μας
συντροφεύουν στη διαδρομή ανάμεσα σε δύο κόσμους: του οικείου γήινου, και του ανοίκειου εξωγήινου.

Η δομή του έργου στηρίζεται στις συνεχείς ηχητικές μεταμορφώσεις από το ηχητικό τοπίο της πορείας μας στο λόφο του Αστεροσκοπείου, μέσω της εισόδου μας στον "χώρο επιστήμης", σ’ αυτό της διαστημικής μας περιπλάνησης και τέλος της ομαλής επιστροφής μας στη γήινη ατμόσφαιρα.

Οι ηχητικές αναφορές είναι πολυθεματικές και αναδεικνύουν τη σχέση μυθολογίας, περιβάλλοντος, αστρονομίας, μουσικής και μαθηματικών: από την ιστορία του Θησείου, του λόφου των Νυμφών, της Πνύκας έως και τους κύκλους του Μέτωνα και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων καθώς και την Αρμονία των σφαιρών του Πυθαγόρα.

 

 

 

β. Προβολή των παρακάτω ταινιών που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος  του Αλέξανδρου Ψυχούλη «Κινούμενα Σχέδια».

Το μάθημα γίνεται στο πλαίσιο του Διαπανεπιστημιακού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην εκπαίδευση». Το υλοποιούν τα παρακάτω πανεπιστημιακά ιδρύματα και τμήματα:

– Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ

– Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ΕΚΠΑ

–  Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

– Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά 

 

01. ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΙΟΥ ΑΝΤΡΑ, 2' 30"
Ελλάδα 2017
Σκηνοθεσία: Ανατολή Παναγιωτίδου, Βιργινία Μάνεση
Σενάριο: Ανατολή Παναγιωτίδου, Βιργινία Μάνεση
Animation: Ανατολή Παναγιωτίδου, Βιργινία Μάνεση
Τεχνική: Pixilation / Stop-Motion
Μουσική: La Cumparsita, Gerardo Matos Rodríguez
Παραγωγή: Ανατολή Παναγιωτίδου, Βιργινία Μάνεση
Συμμετέχουν: Βιργινία Μάνεση, Θανάσης Καλογερόπουλος
Διάλογοι: Όχι

Μια χημικός απογοητευμένη από τις προηγούμενες σχέσεις της θέλει να φτιάξει τον τέλειο άντρα στο εργαστήριο της. Τα πάντα είναι οργανωμένα ως την τελευταία λεπτομέρεια μέχρι που ρίχνει το τελευταίο συστατικό. Θα τα καταφέρει άραγε;

02. ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ, 3' 34"
Ελλάδα 2017
Σκηνοθεσία: Ελένη Γεωργιάδου, Ελσόνα Αγκάρα
Σενάριο: Ελένη Γεωργιάδου, Ελσόνα Αγκάρα
Animation: Ελένη Γεωργιάδου, Ελσόνα Αγκάρα
Τεχνική: Puppet animation, Stop motion
Μουσική: "Cold", "Eternal Love", "Stay" - Jorge Mendez
Παραγωγή: Ελένη Γεωργιάδου, Ελσόνα Αγκάρα
Διάλογοι: Όχι

Πώς είναι, άραγε, η κάθε μέρα να γίνεται άλλη μια μέρα; Μια σύντομη ιστορία που αποτυπώνει την καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου που καλείται να ανταπεξέλθει στους έντονους και απαιτητικούς εργασιακούς ρυθμούς θυσιάζοντας άλλες παραμέτρους της προσωπικής του ζωής.

Ελλάδα 2017
Σκηνοθεσία: Ιωάννης Κούρτης
Αnimation: Ειρήνη-Φρειδερίκη Κουνή, Ιωάννης Κούρτης
Τεχνική: 2D, Typography, Cut-out animation
Sound Design, Editing: Ιωάννης Κούρτης
Διάλογοι: Όχι

Φανέρωσες σήμερα το αληθινό σου πρόσωπο; Πώς ξέρεις ότι δεν έισαι κάποιο πρόγραμμα; Σ' αρέσει το σώμα που σε έχει παγιδεύσει; Φανέρωσες σήμερα το αληθινό σου πρόσωπο;

04. ΣΙΓΗ, 1’ 56’’
Ελλάδα 2017
Σκηνοθεσία: Ιωάννης Κούρτης, Ειρήνη-Φρειδερίκη Κουνή
Animation: Ιωάννης Κούρτης
Τεχνική: 3D CG animation, 2D CG
Sound Design and Editing: Ιωάννης Κούρτης
Διάλογοι: Όχι

Ο Πόλεμος γεννάει και τη μοναξιά. Και η μοναξιά τον Πόλεμο.

05. CLOTHES STORY, 1’ 44’’
Ελλάδα 2017
Σκηνοθεσία: Κωνσταντινίδη Ελευθερία, Λεπτοκαρίδη Θεοδούλα (Λία), Μαρινάκη Ειρήνη
Σενάριο: Κωνσταντινίδη Ελευθερία, Λεπτοκαρίδη Θεοδούλα (Λία), Μαρινάκη Ειρήνη
Animation: Κωνσταντινίδη Ελευθερία, Λεπτοκαρίδη Θεοδούλα (Λία), Μαρινάκη Ειρήνη
Τεχνική: Object stop-motion animation
Μουσική: Benny Hill theme song (www.youtube.com), tango-Roxanne (www.youtube.com), www.freesound.org
Παραγωγή: Κωνσταντινίδη Ελευθερία, Λεπτοκαρίδη Θεοδούλα (Λία), Μαρινάκη Ειρήνη
Διάλογοι: Όχι

Όλα τα ρούχα είχαν τακτοποιηθεί στη βαλίτσα της ιδιοκτήτριάς τους και ήταν έτοιμα να τη συνοδεύσουν στο ταξίδι της. Έτσι νόμιζε εκείνη, τουλάχιστον. Εκείνα είχαν άλλα σχέδια!

06. ΘΗΡΑ ΟΝΕΙΡΩΝ, 3’ 39’’
Ελλάδα 2017
Σκηνοθεσία: Ευθαλία Κώτση, Πέτρος Καραπέτρος
Σενάριο: Βασισμένο σε στίχους διαφόρων ποιητών για την μεταποιητική λειτουργία της ποίησης
Animation: Ευθαλία Κώτση, Πέτρος Καραπέτρος
Τεχνική: 2D CG animation
Μουσική: Όχι
Παραγωγή: Ευθαλία Κώστη, Πέτρος Καραπέτρος
Διάλογοι: Όχι (απαγγελία στίχων)

Πρόκειται για μια ταινία animation μικρού μήκους εμπνευσμένη από στίχους κυρίως Ελλήνων αλλά και ξένων ποιητών, οι οποίοι έγραψαν αυτοαναφορικά ποιήματα. Επιλεγμένοι στίχοι οπτικοποιήθηκαν κατόπιν ερμηνείας.

07. ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ, 1’ 16’’
Ελλάδα 2017
Σκηνοθεσία: Πρέκα Αλίνα, Ρήγα Κατερίνα
Σενάριο: Ρήγα Κατερίνα, Πρέκα Αλίνα
Animation: Ρήγα Κατερίνα, Πρέκα Αλίνα
Τεχνική: Puppet animation, stop-motion
Ήχοι: Freesounds. org, vocal sounds
Παραγωγή: Πρέκα Αλίνα, Ρήγα Κατερίνα

Όσα λιγότερα έχω , τόσο περισσότερα μπορώ να δημιουργήσω. Η φαντασία και η θέληση, συχνά, δίνουν τα «φτερά» που χρειάζομαι.

08. Vomix 2’ 52’’
Ελλάδα 2017
Σκηνοθεσία: Έρρικα Αβέρη, Έφη Γιάννου, Μαρία Τσώνη
Σενάριο: Έρρικα Αβέρη, Έφη Γιάννου, Μαρία Τσώνη
Animation: Έρρικα Αβέρη, Έφη Γιάννου, Μαρία Τσώνη
Τεχνική: Stop-motion animation
Ήχοι: Free sound effects from youtube
Παραγωγή: Έρρικα Αβέρη, Έφη Γιάννου, Μαρία Τσώνη
Διάλογοι: Όχι

Άχρηστα ή μη κι ανακυκλώσιμα υλικά παίρνουν ζωή και συνθέτουν μια γειτονιά. Οι ήρωες –δυσκίνητοι, ατίθασοι– προσπαθούν ο καθένας να πετύχει το σκοπό του. Ποια είναι τελικά η δουλειά του καθενός; Αυτή για την οποία φτιάχτηκε ή αυτή που επιλέγει; Ποιος είναι τελικά ο λόγος ύπαρξης του καθενός; Αυτός για τον οποίο φτιάχτηκε ή αυτός που επιλέγει;

09. Η πόλη της Μονής Κάλτσας 4’ 14’’
Ελλάδα 2017
Σκηνοθεσία: Μαριλένα Βέκιου & Ειρήνη Κωβαίου
Σενάριο: Μαριλένα Βέκιου & Ειρήνη Κωβαίου
Animation: Μαριλένα Βέκιου & Ειρήνη Κωβαίου
Τεχνική: stop motion animation
Μουσική: Yann Tiersen, Evgueni Galpérine & Sacha Galpérine, free sound effects
Παραγωγή: Μαριλένα Βέκιου & Ειρήνη Κωβαίου
Διάλογοι: όχι

Κάποτε, κάπου στη χώρα των χαμένων καλτσών ένας απρόσμενος επισκέπτης από το παρελθόν ήρθε για να ταράξει τα νερά της ήσυχης πόλης. Κόντρα σε όλους και στα στερεότυπα της μικρής κοινωνίας μπορούν τα θέλω και το «μαζί» να επιβιώσουν;

10. Θα σε περιμένω / Waiting for you, 3’ 27’’
Αθήνα 2016
Σκηνοθεσία: Giannikopoulou Styliani & Serifi Georgia - Vasiliki
Σενάριο: Giannikopoulou Styliani & Serifi Georgia - Vasiliki
Animation: Giannikopoulou Styliani & Serifi Georgia - Vasiliki
Τεχνική: Pixilation
Μουσική: Andreas Sklavenitis
Παραγωγή: Giannikopoulou Styliani & Serifi Georgia - Vasiliki
Διάλογοι: Όχι

Όταν η καθαριότητα μετατρέπεται σε νεύρωση, το μυαλό πολιορκείται από έμμονες ιδέες. Μια γυναίκα παγιδευμένη σε παράλογες σκέψεις, καθαρίζει το σπίτι της μανιωδώς. Χωρίς να γνωρίζει το πώς και το γιατί υποκύπτει στον ψυχαναγκασμό. Για εκείνη, αυτή είναι η μόνη διέξοδος. Για πόσο όμως; Η παρόρμησή της είναι τόσο ισχυρή που ελέγχει τον εγκέφαλο της και την οδηγεί στα άκρα.Υπάρχει κάτι που μπορεί να την βγάλει από το αδιέξοδό της; Μπορεί να ξεφύγει από τον παραλογισμό της; Το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να περιμένει… Ίσως και για πάντα…

11. Μια ματιά σου να 'χα μόνο, 2' 30''
Ελλάδα 2017
Σενάριο: Χριστίνα Ζουμπουρλή, Ελισάβετ Μπούσιου
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ζουμπουρλή, Ελισάβετ Μπούσιου
Animation: Χριστίνα Ζουμπουρλή
Τεχνική: 2D CG animation
Ήχος: Ελισάβετ Μπούσιου
Παραγωγή: Χριστίνα Ζουμπουρλή, Ελισάβετ Μπούσιου
Διάλογοι: Όχι

Να βρω το άλλο μου μισό κι αυτό να μην με κοιτάζει. Ατυχία. Ή μήπως κάτι μπορεί να αλλάξει; Θα τα δοκιμάσω όλα και ίσως... Αλήθεια, εσείς πόσα θα αλλάζατε για να τα καταφέρετε; Η πρώτη μας προσπάθεια στο κινούμενο σχέδιο, ολοφάνερα βιωματική, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και αφιερώνεται σε όλες τις ματιές που επιμελώς επιδιώξαμε κι άδοξα μάλλον δεν καταφέραμε να κερδίσουμε ποτέ.

12. HOME NOIR, 2' 19"
Ελλάδα 2015
Σκηνοθεσία: Ζηνοβία Χατζηδάκη, Μαρία Μουστάκα
Σενάριο: Ζηνοβία Χατζηδάκη, Μαρία Μουστάκα
Animation: Ζηνοβία Χατζηδάκη, Μαρία Μουστάκα
Τεχνική: Pixilation / Stop-Motion
Μουσική: ήχοι από Ανοιχτές Βιβλιοθήκες ήχων
Παραγωγή: ΔΔΠΜΣ Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
Συμμετέχουν: Αντώνης Μέρμηγκας, Μαρία Μουστάκα, Δημήτρης Χατζόπουλος
Διάλογοι: Όχι

Τι γίνεται όταν σε ένα σπίτι πέσει το σκοτάδι; Ένοικοι και οικιακές συσκευές σε ένα μυστήριο noir παιχνίδι.



Gallery:

Επιστροφή

Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!